Съдът отложи със седмица делото за радикален ислям
Съдът отложи със седмица делото за радикален ислям / снимка: Петя Георгиева, Дарик радио Пловдив
Протестиращи и полиция пред съда заради делото за радикален ислям
77615
Протестиращи и полиция пред съда заради делото за радикален ислям
  • Протестиращи и полиция пред съда заради делото за радикален ислям

Апелативният съд в Пловдив не даде ход на делото за радикален ислям. Съдът реши да даде 7-дневен срок на прокуратурата да се запознае с представените днес от защитниците писмени доказателства и документни искания. След този срок Апелативният съд ще проведе закрито заседание, за да прегледа всички доказателства по делото и да изслуша становището на прокуратурата. След това съдът ще раши кога да насрочи следващото дело.

Над 20 протестиращи са се събрали пред Съдебната палата в Пловдив, където заседава Апелативният съд по делото за радикален ислям срещу 13-те имами.

Съдът отложи със седмица делото за радикален ислям
netinfo

Мюсюлманските духовници бяха осъдени в Пазарджик с една ефективна, две условни присъди и парични санкции. Делото днес е по жалба на осъдените и във връзка с протеста на прокуратурата. В жалбите си подсъдимите  молят за оправдателна присъда, а обвинението настоява за максимално увеличение на наложените глоби. Има и искане за нови преводи от арабски на български език. Пред Съдебната палата се наблюдава и засилена полицейска охрана.

Единствената ефективна присъда е за Ахмед Муса Ахмед, който бе осъден на една година затвор за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.  Днес обаче Ахмед Муса не се яви в съда, съобщи пред Дарик радио неговият защитник адвокат Елвира Панкова. По думите й няма годни доказателства за това, че клиентът й организира и ръководи подобна група. Делото е много обемно и мотивите на съда са над 200 страници, уточни Панкова.

Съдът отложи със седмица делото за радикален ислям
netinfo

За виновен по две от повдигнатите обвинения е признат и Саит Мутлу, който е с условна присъда от 1 година и глоба от 3 000 лева. Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева.  Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за  членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

Членове и симпатизанти на ВМРО заявиха, че ще изразят подкрепата си в действията на българския съд и се обявяват категорично против разпространението на антидържавната идеология на радикалния ислям в България. Те искат да предотвратят събирането на жени в бурки и мъже с дълги бради, за да са сигурни, че съдията ще успее да вземе сам своето решение без външна намеса.

Да изповядваме нашата религия е наше конституционно право и не мисля, че в България има звена на радикален ислям. Това заяви в интервю пред Дарик радио главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов по повод обвиненията срещу имамите. Той уточни обаче, че страната ни е на кръстопът между Изтока и Запада и никой не е застрахован срещу акции на ислямски радикализъм. Мюсюлманската общност в България би се противопоставила на зараждащи се звена на радикалния ислям, ако се установи такава опасност, каза още пред Дарик Ахмед Ахмедов.