Южна България с три пъти повече инвестиции по европроекти от Северна
Южна България с три пъти повече инвестиции по европроекти от Северна / снимка: БГНЕС

В Южна България инвестициите по европейски проекти са три пъти повече, отколкото в Северна. Това заяви на пресконференция в Ловеч Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и председател на парламентарната Комисия по регионална
политика, благоустройство и местно самоуправление.

Според него трябва да се положат повече усилия и да се фокусира вниманието върху Северна България, за да се намали тази диспропорция. Затова един от най-важните приоритетни проекти за правителството е довършването на автомагистрала "Хемус". Приоритетни са и пътят Е79 до Видин, скоростният път от Велико Търново до Русе и тунелът под Шипка.

"Нуждаем се от решителни мерки в Северна България по подобряване на инфраструктурата, ако искаме да привлечем нови инвеститори, които да открият работни места и да се справим с демографските характеристики на региона. Северна и Северозападна България изостава от Южна по икономическо развитие и по цялостно развитие, по качество на живот", каза още Зеленогорски.

По думите му в Програмата на правителството за управление е заложено за райони като Ловеч, които имат проблеми с основните показатели, да бъде изграден специален механизъм за икономически преференции при евентуални инвестиции. Така към тези райони ще се насочат местни и чуждестранни инвеститори.

Найден Зеленогорски заяви още, че трябва да има по-добър достъп до култура и образование в Северозападния регион, както и да се мисли за сериозни културни и туристически проекти, за субсидиране на биоземеделието, овощарството, животновъдство и зеленчукопроизводство.