Ресурсни учители протестираха срещу намеренията за промяна на статута на ресурсните центрове
Ресурсни учители протестираха срещу намеренията за промяна на статута на ресурсните центрове / netinfo

Ресурсни учители от Кърджали протестираха символично срещу предложенията в Законопроекта за училищно  и предучилищно образование ресурсните центрове да преминат под шапката на общината и да бъдат преобразувани в центрове за личностно развитие.

„Настояваме ресурсните центрове да станат регионални специализирани звена към  МОН. Преминаване  към общините ни обрича на закриване”,  подчерта още Мариана Георгиева, директор на ресурсния център в Кърджали. Преминаването ни към общините ни обрича на закриване, категорична е тя.

Според клаузите в проектозакона Центрове за личностно развитие трябва да бъдат изградени във всяка община, но едва ли това може да стане, а причината е недоброто финансово състояние  на общините.

Другият проблем е със специалистите, които не са достатъчно, смятат ресурсните учители.

В Кърджалийска област са регистрирани 258 деца със специални образователни потребности. В Ресурсния център в Кърджали работят 28  души. Преди  седмица бе  открита обновената база на Центъра в Кърджали. Ресурсният център за деца със специални образователни потребности в Кърджали вече разполага с модерна база. В нея се помещават новите кабинети по арт терапия, психомоторика и полезни умения.