Дикме: Защо Местан не отиде без охрана вечер в някой ромски квартал
Дикме: Защо Местан не отиде без охрана вечер в някой ромски квартал / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дикме: Защо Местан не отиде без охрана вечер в някой ромски квартал
77614
Дикме: Защо Местан не отиде без охрана вечер в някой ромски квартал
  • Дикме: Защо Местан не отиде без охрана вечер в някой ромски квартал

ДПС ще продължава да бъде в политическа изолация, докато се управлява от това ръководство и докато не се реформира, коментира в интервю за Дарик бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Той определи като сериозен политически гаф заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за внасяне на вот на недоверие към кабинета, без да има осигурена подкрепа за подобно искане в НС.

Според Дикме движението никога не е било в подобна изолация, в каквато е в момента - от желан и предвидим партньор ДПС се превърнала за другите партии в инструмент за „далавера":

„Искането за вот на недоверие и оставка на правителството и на министъра на здравеопазването се оказа недобре замислен ход от страна на ДПС. Искам да задам един въпрос към истинския лидер на ДПС - ще търпи ли това безобразие, което направи изпълняващия длъжността лидер на ДПС? От 90-та година нито една опозиционна партия не е допуснала такъв сериозен политически гаф - да обявиш вот на недоверие и да не можеш да събереш необходимите гласове за внасянето му. Г-н Местан защо не поиска вот на недоверие примерно за това, че бият лекарите? И когато той тръгва да защитава една общност в махалите, кой ще защитава лекарите, които вечер, опитвайки се в своите дежурства да спасяват човешки живот в тези квартали, биват бити? Защо г-н Местан не пробва една вечер да остави охраната си и с личната си кола да отиде на посещение в тези квартали, за да види какво ще се случи с него и след това да коментира тези теми".

„Ръководството на ДПС не го интересува електоратът и състоянието му. За тях водещо е определен кръг от хора да оцеляват в ръководството на ДПС и с тези хора са свързани определени компании, които печелят обществени поръчки", добави Дикме.

Той коментира и темата доколко е вероятно да има смяна в ръководството на движението:

„Според мен скоро няма да има смяна, защото в ДПС няма друг човек, който да се подчини толкова на Доган, към която и политическа формация в парламента ДПС да се върне. ДПС никога не е била в такава изолация, в каквато се намира в момента. И тя ще продължава, единственият вариант да се излезе от тази изолация е тотално цялото ръководство да се промени. Всички партии знаят, че ДПС - поне сегашното ръководство, идва да управлява заради далавера. Затова никой не иска да управлява с тях. Необходимо е много сериозно реформиране на партията. Това минава през това истинският лидер на партията да се оттегли наистина, защото в света само в държави с диктатура има почетни пожизнени лидери".