Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция
Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция / снимки: БГНЕС

Лидерът на партия СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция. 40-годишният политик стана най-младият министър-председател на страната от 150 години, отбелязва АФП.

Ципрас наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ". Очаква се в правителството, което ще обяви Ципрас, да има 10 министри.

Лявата партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) спечели над 36 на сто подкрепа на парламентарния вот в неделя. Резултатите оставиха СИРИЗА без възможност за съставяне на самостоятелно правителство, тъй като ще има 149 избраници в 300-местния парламент, тоест не й достигат две депутатски места за мнозинство. Затова Ципрас прибегна до коалиция с "Независими гърци" (АНЕЛ) (4.70 процента от гласовете) и си осигури подкрепа в парламента от партията "Потами" (5.95 на сто).

Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция
netinfo
Коалицията с АНЕЛ е определяна като странна, тъй като двете партии са обединени най-вече от тяхната опозиция срещу спасителния план на ЕС и МВФ, но имат малко други общи интереси.

Партията на Ципрас е първата избрана политическа сила в Европа, която открито се противопостави на финансовите ограничения.

Левите планират да оспорят многомилиардния спасителен план на ЕС и МВФ, за който казват че, е предизвикал "хуманитарна криза" в Гърция.