До края на годината започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград
До края на годината започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград / снимка: dariknews.bg/архив
До края на годината започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград
77613
До края на годината започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград
  • До края на годината започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград

Най-късно до края на годината ще започне реконструкцията на пътя Пловдив – Асеновград, съобщи депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков. Ремонтът ще се финансира със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ за новия програмен период 2014 - 2020 г.

По проекта ще се изграждат 2 кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен и ще се разширяват 2-те платна с по 2 ленти. Реконструкцията на 10-километровия участък, който е приоритетен за управляващата коалиция,  ще струва около 20 млн. лв, уточни Атанас Ташков.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че вече 5 години се търси начин за изпълнение на проекта, като досега той е бил разделен на 2. Една част е била включена в програма „Транзитни пътища 5“, която вече е прекратена, а другата – в ОП „Регионално развитие“.

Общо 194 млн. евро са средствата по оперативната програма, които ще бъдат разпределени между всички области в страната. Всяка област ще може да ремонтира основно само един обект, посочи Ташков.

Ако останат неусвоени средства, те ще се разпределят за други големи инфраструктурни проекти. За нашата област такива са 9-километровата отсечка Баня – Карлово и 6-километровият път до село Лилково. Работи се усилено и по другите 2 големи проекта на Пловдив – Голямоконарско шосе и Околовръстния път, допълни депутатът.

Пловдивска област участва и в 3 съвместни проекта с други области. Това са пътят Кърнаре – Троян (с област Ловеч), Кърджали – Асеновград и Кричим – Девин (с област Смолян).