Учредиха областна комисия за развитие на младежта и спорта
Учредиха областна комисия за развитие на младежта и спорта / netinfo

Областна комисия за развитие на младежта и спорта бе учредена днес. Първото й заседание бе председателствано от зам.-областния управител Йордан Йорданов. Целта на новия консултативен орган е да подпомага областния управител при провеждане на държавната политика в сферата на младежките дейности и спорта, в съответствие с приоритетите на правителството.

В заседанието участваха представители на общините, спортното училище, Регионалната служба за заетост, РИО и др. До 30 януари т.г. общинските администрации трябва да предоставят отчети за 2014 г. и планове за работа за развитие на младежта и спорта за 2015 г., стана ясно на срещата.

Повечето от членовете на комисията посочиха, че липсата на такова координиращо звено е пораждало по места и хаотични действия. Маркирани бяха основни акценти от общинските отчети и от плановете за 2015 г., стимулиращи заетостта и младежката активност. В Балчик например програмата за спорт за тази година възлиза на 2,6 млн.лева, като в сумата влиза и довършването на ремонта на стадиона. В Генерал Тошево за спорт годишно се заделят около 200 хил.лв. Вече 10 години там работи много ефективно и Общински младежки съвет, който се финансира от общината.

За финансиране на спортните клубове община Добрич предвижда да задели 750 хил.лв, каза шефът на отдел „Образование и култура” Нейчо Нейчев.

В хода на срещата членовете на комисията посочиха един общ и много съществен проблем - миграцията на младите хора към по-големите градове и извън страната. „Проектите и програмите сработват, но те не дават всичко. Трябва да успяваме да дофинансираме развитието на започнатите дейности и да има устойчивост. Проектите минават и заминават, но безработицата няма да падне, нито пък ще задържим децата в града”, коментира Нейчо Нейчев.

Очакванията са, че след обобщаване на общинските справки ще бъде изготвена аналитична програма, която да представя годишния календар на областта по отношение на развитието на младежта и спорта.