БСП за санирането: безплатен обяд“ и пари на калпак“
БСП за санирането: безплатен обяд“ и пари на калпак“ / Иванка Петкова

Безплатен обяд" и „раздаване на пари на калпак" - така определиха пловдивските депутати от БСП Манол Генов и Георги Търновалийски Националната програма за саниране на жилищни блокове.

„Вместо да търси начини за намаляване на цената на тока чрез преговори с американските централи или енергийна ефективност, ГЕРБ реши популистки да санира сгради", заяви Георги Търновалийски.

БСП не е против санирането. Безспорно е, че голяма част от жилищата се нуждаят от реновиране, но е дискриминационно линията на допустимост да се отнася само за блокове с минимум 36 жилища", коментира Манол Генов. Той постави и въпросите за контрол на качеството на изработка, за критериите за разпределяне на парите и контрол върху изразходването им. Генов, който е бивш директор на ВиК - Пловдив, попита и защо за пореден път е забравено санирането на ВиК-инсталациите на блоковете.

Според червените депутати определените от държавния бюджет 1 милиард лева за саниране са крайно недостатъчни, защото разчетите сочели, че тези средства ще стигнат за една десета от блоковете. По думите им, за качествено саниране на над 700 хиляди жилища в цялата страна, които се нуждаят от реновиране, са нужни около 15 милиарда лева.