Германски медии: СИРИЗА няма да притисне кредиторите
Германски медии: СИРИЗА няма да притисне кредиторите / снимка: БГНЕС, архив

Германските медии предупредиха Гърция, че техните кредитори няма да позволят на СИРИЗА да ги притисне в ъгъла на преговорите по дълга на Атина.

"Съжалявам, г-н Ципрас, но това стигна прекалено далеч!", предупреждава вестник "Билд" лидерът на крайнолявата партия Алексис Ципрас. Изданието нарече платформата на партията "опасна" заради това, че се опитва да промени икономическите реформи в страната. "Сделката си е сделка", се пише още в статия на "Билд".

В своя коментар по въпроса списание "Шпигел" е по-умерено, казвайки, че възможната победа на СИРИЗА би може да бъде "ужасяващ сценарий". Списанието допълва още, че "този вот би могъл да остане в историята", маркирайки "деня, в който Гърция пое съдбата си в свои ръце".

Консервативният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" нарече резултатите "израз на чувство на безсилие сред избирателите спрямо политиката на съкращения от последните няколко години". "Но независимо какво Ципрас обещава на гърците, той не може да избяга от една истина - Гърция се нуждае от повече чуждестранни средства, или от пазара, или от ЕС", се казва още в статията.

Изданието посочва, че той ще трябва да потърси компромис с тройката кредитори - Европейската централна банка, Международния валутен фонд и ЕС, или да обяви банкрут. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" обаче този вариант само би тласнал страната още по-дълбоко в бездната, в която се намира сега.