ВКС гледа делото за убийството на ямболската адвокатка
ВКС гледа делото за убийството на ямболската адвокатка / sxc.hu

Днес, 15 години по-късно, състав на Върховния касационен съд (ВКС) ще разгледа делото за убийството на адвокат Надежда Георгиева от Ямбол.

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил първоинстанционната присъда, с която подсъдимите Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова са били признати за невиновни и е отхвърлил предявените граждански искове за причинени неимуществени вреди.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокуратурата и жалба на частните обвинители и граждански ищци, които искат отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.

Адвокат Надежда Георгиева бе намерена мъртва в дома й, убита със сатър в столичния квартал „Стрелбище” на 28 февруари 2000 г.

На 19 декември 2011 г. затворникът Илия Николов заяви пред съда, че Надежда Георгиева била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев. Николов бе доведен от затвора в Ловеч по нареждане на съдия Владимир Астарджиев.

Свидетелят, който според прокуратурата е изключително важен, разказа, че бил в една килия с Пламен Калайджиев. Така, според него, именно Калайджиев разказал, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Филчев. И че той е съдействал за това Димитринка Атанасова да избяга във Великобритания. Самият Пламен Калайджиев обаче, който заедно с Атанасова и Орлин Аврамов е подсъдим за убийството, заяви, че няма спомен да е бил с Николов в една килия. Изтъкна още, че нещата, които той твърди, не са верни.

Източник: БГНЕС