Радион Попов става търговски представител в Катар
Радион Попов става търговски представител в Катар / netinfo

Бившият заместник - министър на външните работи в кабинета „Станишев" полк. от резерва Радион Попов, ще е първият български търговски представител в Катарската столица Доха. Попов заминава за емирството в средата на февруари, по линия на публично-частното партньорство. Голяма българска фирма в сферата на  пътното строителство ще плаща заплатата на търговския представител, който ще е с дипломатически статут.
Радион Попов ще е един от 4-мата български търговски представители, които работят за интересите на българския бизнес в чужбина, по този начин.


Мандатът, с който бившият заместник - министър на външните работи заминава за Катар е едногодишен, с опция да се удължи. В посолството на България в Катар Радион Попов ще завежда службата за търговско -кономически връзки.
Сред приоритетите в работата му в Катар е лобирането и създаването на възможности за двустранно бизнес партньорство и участие на български фирми в катарската икономика и в частност в мащабното строителство на различни инфраструктурни обекти, по повод предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 година на Катар. Сред приоритетите на Попов е търсенето на нови възможности за партньорство в сферата на етерично-маслените култури, иновациите в петролната индустрия, селското стопанство.


Pадион Попов е дипломат от кариерата. Роден е през 1950 година в казанлъшкото село Скобелево. Възпитаник е на висшето военно училище „В. Левски" във Велико Търново. О.р офицер от разузнаването. Бил е поетапно секретар на военния аташе в Багдад. Два мандата в Сирия е помощник военен аташе и военен аташе в Мадрид. ОТ 2003 - до 2006 г. е първият пълномощен министър в посолството на България в Кайро.
В последния момент на Тройната коалиция през 2009 година Попов бе назначен с Указ на президента Георги Първанов за посланик в Рияд-Саудитска Арабия, но не замина, тъй като първото правителство на ГЕРБ още в началото на 2009 година спря всички дипломатически назначения на стария кабинет. Повече от 3 години Попов имаше този статут, без да бъде реално посланик там. Преди 2 години с друг Указ, президентът Росен Плевнелиев го освободи от тази длъжност.
Бившият зам. министър на външните работи е награждаван 7 пъти за добра работа. Владее арабски, турски, английски, руски и испански. Има издадени две книги за кюрдите. Женен е, има три дъщери.

 

Дипломатическите отношения между България и Държавата Катар са установени на 16 октомври 1990 година.
Катар е на трето място в света, след Русия и Иран по добив на природен газ, който заедно с нефта са в основата на катарската икономика. Запасите от тази суровина надхвърлят 25,5 трилиона куб. м., което представлява повече от 5 % от световните запаси.Нефтените запаси се оценяват на около 16, млрд.барела, с дневен добив около 790 500 барела. Със сегашния темп на производство запасите ще стигнат за идните 23 години.