Eвродепутатът проучва чужд опит за създаване на зоополиция
Eвродепутатът проучва чужд опит за създаване на зоополиция / снимка: ГЕРБ

Необходимостта от създаване на зоополиция у нас обсъдиха на среща депутатът в Европейския парламент Емил Радев и представители на Фондация “Четири лапи”. Те разгледаха възможностите за сътрудничество, както и вариантите за формиране на зоополиция.

„Нуждата от зоополиция е належаща. Инициативата може да бъде осъществена чрез промени в Закона за МВР или да се приложи към съществуващите в момента подразделения на общинска полиция в големите градове”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Според него първата опция би отнела повече време заради нуждата от допълнителен бюджет във вътрешното министерство, докато втората е по-лесно приложима в един-два големи града като пилотен проект, който впоследствие да бъде пренесен в рамките на МВР. Радев сподели, че в момента екипът му от сътрудници проучва опита на страни с действаща зоополиция като Нидерландия, за да се извлече модел, приложим и за нашата държава.

Явор Гечев от „Четири лапи” смята, че има належаща нужда от такава структура. „Обществената полза от съществуването на зоополиция ще бъде огромна, тъй като за всеки запознат е ясно, че насилието над животни рано или късно прераства в насилие и над хора”, коментира Гечев.

И двете страни са категорични, че дори и след промените на Наказателния кодекс от 2011 г., които инкриминираха насилието над животни, институциите нямат необходимия капацитет за реално прилагане на правните норми и затова голяма част от престъпленията спрямо животни остават нерегистрирани или неразкрити. От друга страна те се увеличават, въпреки че противозаконно причиняване на смърт или осакатяване на гръбначни животни се наказва със затвор до 3 години.

На срещата бяха обсъдени и предложените промени в Закона за защита на животните и най-вече засилването на мерките срещу изоставянето на животни на улицата и възможността за конфискация на животни, станали обект на нехуманно отношение. Емил Радев, който членува в интерпарламентарната група за защита на животните разкри, че в Европейския парламент темата и се гледа изключително критично на страните, които по някакъв начин толерират насилието над животни. Такъв е случаят с Румъния, която получава упреци за жестокото отношение към бездомните кучета и котки.