Служител на Даймлер пред уволнение - приветствал атаката над „Шарли ебдо
Служител на Даймлер пред уволнение - приветствал атаката над „Шарли ебдо / снимка: Guliver/Getty Images

Работник в германския автомобилостроител Даймлер е заплашен от уволнение от длъжността му в работнически съвет на компанията заради подкрепа във Фейсбук на терористичните нападения срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо", предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Работническият съвет представлява официален орган към съответното предприятие, в рамките на който служители и работодатели провеждат срещи, за да обсъждат въпроси като заплащането и условията на труд.

Въпросният работнически съвет в Даймлер, синдикална организация и работодателят потвърдиха пред ДПА, че случаят ще бъде отнесен до Съда за трудовоправни спорове в Карлсруе.

Мъжът написал във Фейсбук пост, оправдаващ атаките над изданието, като публикацията скандализирала колегите му.

Според синдиката тези изказвания излизат далеч извън всякаква нормална форма на изразяване на мнение, показвайки начин на мислене, според който "убийството е оправдано като легитимно средство за уреждане на политически различия".

На 7 януари 12 души бяха убити при терористичното нападение срещу списанието, което често публикува карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед наред с други религиозни фигури.

Председателят на работническия съвет Улрих Цинерт приканил мъжа да се разграничи от коментарите, но той отказал.

Източник: БТА