30 са вече убитите при обстрела в Мариупол
30 са вече убитите при обстрела в Мариупол / снимка: БГНЕС

30 са вече убитите при артилерийския обстрел в югоизточния украински град Мариупол днес, съобщи началникът на областното управление на министерството на вътрешните работи в Донецка област Вячеслав Аброскин, цитиран от ТАСС.

Очаква се броят на убитите да нарасне. Милицията е блокирала напълно района на атаката и продължава издирвателните дейности.

Малко по-рано Градският съвет на Мариупол съобщи за 16 убити и 83 ранени. 74 души са настанени в болница, а на девет е оказана медицинска помощ и са пуснати да си ходят.

Украйна се обърна към Съвета за сигурност на ООН с искане незабавно да се събере във връзка с обстрела на Мариупол, заяви на заседание на оперативен щаб премиерът на Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

Яценюк съобщи още, че е свикал среща на посланиците на страните от Г-7, както и на страните членки на Съвета за сигурност на ООН. Двете страни в украинския конфликт се обвиняват взаимно за кървавото нападение.

Министерството на вътрешните работи на Украйна обвини проруските сепаратисти, че са подложили на обстрел жилищни райони на Мариупол.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република окачестви като откровена дезинформация съобщенията в украинските медии за атаката.

Според жител на Мариупол, цитиран от ТАСС, снарядите са дошли откъм страната на село Старий Крим, което се намира на около 12 км северозападно от града и е под контрола на украинските военни.

Източник: БТА