Ще оздравяват ВиК – Добрич със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие
Ще оздравяват ВиК – Добрич със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие / Дарик Добрич

Оптимизация на персонала е една от мерките за оздравяване на добричкото ВиК дружество, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Дневник". В момента се разработва оздравителната програма, която включва и погасителни планове към доставчиците на електроенергия, които заплашват да спрат тока за помпите на дружеството заради дългове. Самата компания има и несъбрани приходи, информира Павлова.

Проведени са преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за заем, с който да се извърши преструктуриране на дружеството, което, по думите на Павлова, е единственият шанс да се влее свеж финансов ресурс.

Лиляна Павлова отговори по време на парламентарния контрол на въпроси на депутата от Добрички район от коалиция "Патриотичен фронт" Валентин Николов относно състоянието и бъдещото развитие на водното дружество в Добрич и за реализацията на водния цикъл в града. По втория въпрос министърът поясни, че проектът за водния цикъл няма как да бъде финансиран вече по ОП "Околна среда", тъй като тя не действа, а и според новите условия бенефициенти следва да са не общините, а ВиК асоциациите. Ще се търсят нови възможности в новия програмен период.