Министър Василева призова за сериозна мобилизация по проекта за водния цикъл на Шумен
Министър Василева призова за сериозна мобилизация по проекта за водния цикъл на Шумен / netinfo

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пристигна в Шумен днес, за да инспектира дейностите по проекта за втория етап от интегрирания воден цикъл на града. Заедно с кмета Красимир Костов, областния управител Донка Иванова, народните представители Иван Иванов и Любомир Христов, както и директора на РИОСВ-Шумен Теофан Димитров и управителя на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов тя се запозна със свършеното до момента по ЛОТ 1, 2 и 3 от водния цикъл. Министър Василева инспектира Каналната помпена станция „Дивдядово", част от подмяната на канализационната мрежа в Шумен, Канална помпена станция-2 и биологичното стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателната станция за отпадъчни води.

Непосредствено преди това министър Ивелина Василева разговаря с кмета на Шумен Красимир Костов и областния управител Донка Иванова за дейностите по проекта. След инспекцията пък тя се срещна с представители на местните медии, пред които заяви, че силно се надява проектът да бъде завършен в срок, а именно месец октомври на тази година. По думите й проектът наистина е много напрегнат, затова изисква сериозна мобилизация. Изпълнителите, от своя страна, също изразиха увереност, че проектът ще бъде завършен в срок. Общата му стойност възлиза на над 75 милиона лева. Проектът се осъществява по ОП „Околна среда".

Министър Василева коментира още, че на регионалното депо в Шумен вероятно ще бъде изградена пилотна площадка за обработване на опасни битови отпадъци. „Единият от проектите касае възможността именно община Шумен да изгради такава пилотна площадка. Сумата, отделена за това, е 1 млн. 300 хил. лева", обясни тя.