Делото за Карадере в съда през март
Делото за Карадере в съда през март / Източник: БГНЕС, архив

За 10 март е насрочено делото, образувано в края на миналата година срещу решението, с което Общинският съвет в Бяла подготви за строителство земята на Карадере. Това съобщиха за Дарик от Административен съд Варна в отговор на твърдението на кмета на Бяла Анастас Трендафилов, че все още няма насрочено заседание по делото.

Става дума за решение на местния парламент, с което е одобрен подробен устройствен план на зона за отдих "Бяла-север", включваща имоти в землището на града и в местността Карадере.

Според варненската окръжна прокуратура планът е одобрен в грубо нарушение на Закона за опазване на околната среда и е без задължителната екооценка. Зоната "Бяла-север" обхваща 143.5 хектара и предвижда изграждането на луксозни ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване, както и такива на инженерната инфраструктура.

Върху нея са разработени няколко инвестиционни проекта, най-известният от които е на дружеството "Мадара Юръп". Правителството на Пламен Орешарски подкрепи проекта, което предизвика бурни протести на еколози в началото на миналата година.

Заседанието е отбелязано като насрочено в сайта на Варненския административен съд. Ищец е Окръжна прокуратура Варна, а ответник – Общински съвет гр. Бяла.