Всички нови улици във Варна ще бъдат достъпни за хора с увреждания
Всички нови улици във Варна ще бъдат достъпни за хора с увреждания / Live.Varna.bg

Пешеходната част на бул. „Трети март“ ще бъде разширена в определени зони, за да може да бъде удобна за хората с инвалидни колички и майките с деца, обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща с хора с увреждания, потребители на социални услуги и родители на деца с увреждания. Той пое като ангажимент при проектирането на нови публични сгради да се консултира с представители на неправителствени организации, за да отговарят обектите на техните изисквания.

„Достъпността и условията за хора с увреждания са сред приоритетите ни, затова и в новия бюджет сме отделили средства за облагородяване на градската среда. Новите автобуси, доставени по проекта за интегриран градски транспорт, имат рампи, които облекчават движението. Един от компонентите при реализацията на високоскоростното трасе касае и спирките на градския транспорт, където подходите също ще бъдат съобразени. Около 7 млн. лв. са насочени за рехабилитация и строеж на нови пътни артерии, като всички проекти са съобразени с изискванията за достъпна среда“, допълни той.

Кметът припомни, че Варна ще получи възможност да кандидатства с проекти за 100 милиона за достъпна градска среда. „Активно работим по проектирането, за да може през май да подадем документите си за усвояването на европейските средства“, обясни още Иван Портних.

По искане на хората с увреждания кметът пое ангажимент за увеличаване на капацитета на социалните услуги, които предлага община Варна. Продължава да се работи и по идеята за създаване на Комплексен социален център, в който да се предлагат различни социални услуги. Според заместник-кмета д-р Лидия Маринова, която също участва в срещата, центърът може да се помещава в сградата на СУПЦ, като за целта общината преговаря с държавата относно собствеността на сградата.