„Пътна полиция“ иска повече светлина по „Априлско въстание“
„Пътна полиция“ иска повече светлина по „Априлско въстание“ / Радка Минчева

Сигнално писмо до община Разград за поставяне на легнали полицаи край пешеходните пътеки и активно осветление по бул. „Априлско въстание“ е изпратила „Пътна полиция“-Разград още преди година, действия обаче не са предприети. Това съобщи шефът на катаджиите Диян Симеонов на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. Дискусията се ръководи от областния управител Петър Василев, който се ангажира с проблема.

Симеонов уточни, че и камери на светофарите в този участък ще помогнат за подобряване на дисциплината на водачите. Той каза още, че по-добро е осветлението в южната част на булеварда, а пък инцидентите с пешеходци стават в северната. От петимата загинали в община Разград през миналата година четирима са жертви на инциденти по този булевард – каза още Симеонов.

Като цяло обаче шефът на „Пътна полиция“ обяви тенденция за подобряване на пътно-транспортната обстановка спрямо предишни години. Общо катастрофите през 2014 г. са 404 при 434 през 2013 г., тежките – 98 при 106, загиналите – 11 при 17, ранените – 122 при 134 година по-рано.

Над 95% от катастрофите стават по вина на водача, само една е заради лоши пътни условия, а 4 поради техническа неизправност. Най-честото нарушение е несъобразена скорост – при 39% от инцидентите, следват: отнето предимство, неправилно изпреварване и други. 33 от катастрофите са след употреба на алкохол, което е единственият негативен показател с ръст през 2014 г., през 2013 г. те са били 18. 291 от инцидентите са сблъсък МПС с МПС, пешеходец е блъснат при 20 катастрофи, сблъсъците в дърво или ограда са 80.
Темата за дърветата като причина за катастрофи че засегната от експерта по транспорт в Областна администрация Христо Христов, който разказа, че още през 1984 г. е предложил крайпътните дървета да бъдат изсечени подобно на инициативата в Русенско преди седмица. Неговото предложение обаче не бе възприето от останалите участници в дискусията.

Сред предложенията, които бяха приети с намерение за последващи действия, бе това на шефа на Областно пътно управление Людмил Янев да се вземат мерки срещу водачите на селскостопански и горски машини, които излизат с кални гуми по шосетата и създават предпоставки за произшествия. Ще уведомим кметовете да предупредят арендаторите – увери областният управител Петър Василев.