ДКЦ - 2 възстанови напълно щетите от наводнението
ДКЦ - 2 възстанови напълно щетите от наводнението / Дарик Добрич

Вече е възстановено напълно парокотелното помещение в ДКЦ – 2, съобщи пред Дарик управителят на здравното заведение д-р Валери Веселинов. От няколко дни се правят проби на инсталацията, която е изцяло подменена. Новото парокотелно е финансирано от средствата, отпуснати за ДКЦ - 2 от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии в размер на 257 хил.лв.

„Надявам се оттук насетне значително да се снижат разходите ни за ток, особено след санирането на сградата, което се извърши със средства от фонд „Козлодуй”. Ефектът от двете мерки е изключително голям и вече се усеща” – коментира д-р Веселинов. Той информира още, че напълно са възстановени централната стерилизация и сектор „Водо и парафинолечение” в лечебницата, сериозно пострадали след голямото наводнение през юни миналата година.  Централното електрическо захранване на сградата в момента се изнася от приземния етаж  на по-горен етаж, за да се премахне риска от подобен род катаклизми, каза още управителят на ДКЦ – 2. На приземен етаж остават парокотелното и сектор „Водолечение”, защото технически  не може да се осъществи преместването им, те обаче ще бъдат сериозно застраховани срещу нови бедствия, подчерта д-р Веселинов.

Здравното заведение претърпя две сериозни наводнения  – през 2009 и 2014 г.

„Надявам се 2015 г. да е значително по-добра от предходната” – заяви още д-р Веселинов и съобщи, че ръководството на центъра не планира мащабни инвестиционни проекти, предвид тежката икономическа ситуация.

Д-р Валери Веселинов коментира и политиката на новия здравен министър д-р Петър Москов с думите: „Дано Бог да го пази и да успее в намеренията си. Той демонстрира изключителна воля за промяна и дори половината от това да стане факт, ще е много голям напредък в системата. Лично аз адмирирам подобен стил, защото показва най-малкото желание за работа и постигане на консенсус”.