За мъжката суетност в миналото - вижте изложбата в музея в градския парк
За мъжката суетност в миналото - вижте изложбата в музея в градския парк / РИМ-Добрич

Регионалният исторически музей в Търговище гостува на добричкия музей с атрактивната мобилна изложба, наречена „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото”.

Изложбата показва градския мъж от края на XIX и началото на XX век в типичната балканска” комуникативна среда – на улицата, в бръснарницата, в кръчмата, в шивашкия салон, във фотоателието. Експонираните интересни възстановки, позабравени мъжки аксесоари, изискани облекла, ежедневни тоалетни принадлежности и забавни постери дават възможност на посетителя, да се потопи” в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е било преди всичко въпрос на чест.

В изложбата оживява епохата, чийто главен герой е Гошко Хубавеца, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Елегантни рединготи и папионки, сребърни часовници и табакери, стилни чадъри и шапки, автентични шивашки и бръснарски инструменти, стари фотоапарати, изящни съдове от колекциите на музеите в Търговище и Добрич илюстрират суетата и тайните на градския мъж от Новото време и възвръщат спомена за традиционните някога занаяти на шивача, бръснаря, фотографа.

Откриването на изложбата е днес от 17 часа в музея в градския парк. За доброто настроение на посетителите ще се погрижи съставът за стари градски шлагери Добрич” при НЧ Йордан Йовков” с ръководител Мария Паскалева.