Шиитските бунтовници в Йемен държат президента в плен
Шиитските бунтовници в Йемен държат президента в плен / БГНЕС

Йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади не е задържан в дома си от шиитските бунтовници, съобщи негов сътрудник, цитиран от Ройтерс.

Служителят, пожелал да запази анонимност, каза, че Мансур Хади се е срещнал с високопоставен представител на хусите. До няколко часа президентът ще вземе решения, които ще удовлетворят исканията на бунтовниците и ще решат всички проблеми с тях, добави той.

Шиитските бунтовници в Йемен държат президента Абд Рабу Мансур Хади в плен в дома му в столицата Сана, предаде по-рано Асошиейтед прес, като се позова на двама негови съветници. Мансур Хади не може да напуска дома си. Шиитските бунтовници са отпратили бодигардовете му и са сложили за охрана свои хора, казали съветниците.

Ситуацията в Йемен достигна точка, от която няма връщане назад, коментира един от цитираните съветници на президента. Той посочи, че силите за сигурност се разпадат на фона на светкавичната офанзива на бунтовниците.

Йеменският премиер Халед Бахах напусна резиденцията си в центъра на столицата Сана, където беше блокиран два дни от шиитските милиции хуси, след като се споразумя с тях да го пуснат, съобщи говорител на правителството, цитиран от Франс прес.

Бахах е тръгнал от резиденцията с кола към "безопасно място", добави говорителят. Тежко въоръжените шиитски милиции обкръжиха резиденцията в понеделник няколко часа след като обстрелваха кортежа на премиера, докато той се връщаше от среща с президента Абд Рабу Мансур Хади. Бахах остана невредим, според министърката на информацията Надя ал Сакаф.

Тежки боеве се водиха през последните дни между правителствени войници и шиитските милиции в няколко района на столицата. Загинаха най-малко 18 души, а десетки бяха ранени. В крайна сметка милициите поеха контрола над президентския дворец.

Източник: БТА