Стартира деинституционализацията на деца в Шумен, ще се грижат за тях в семейна среда
Стартира деинституционализацията на деца в Шумен, ще се грижат за тях в семейна среда / netinfo

Проектът „Слънчево детство", който стартира през месец октомври, вече е на етап подготовка на децата за прехвърлянето им от институции в центрове за настаняване от семеен тип. По думите на Петранка Петрова, директор на дирекция „Социална политика и здравеопазване" в Община Шумен, този процес е бавен и изисква индивидуален подход към всяко дете според нуждите му. „Идеята е да не се създаде предпоставка за стрес и травми у детето", обясни Петрова.

Процесът на адаптацията му се осъществява чрез провеждане на две или три опознавателни срещи и запознаване на всяко дете с новата обстановка. Проектът приключва през месец октомври 2015 година, като новоразкритата социална услуга след това ще се финансира като делегирана от държавата дейност.

Вече са избрани ръководител и персонал на трите центъра за настаняване от семеен тип в Шумен. Персоналът се състои от 36 души - социални работници, медицински специалисти, възпитатели и детегледачи. Предвидени са и подкрепящи дейности, които ще бъдат осъществявани от експерти като лекари и психолози.

Ръководителят на центровете Марина Андонова, от своя страна, коментира, че до момента са проведени по две опознавателни срещи с девет деца от специализирани институции за деца с увреждания. На тях присъстват координатор на проекта, лекар, психолог и социален работник. На всяка среща се води протокол, свързан с готовността на детето да бъде настанено в център от семеен тип.

По първоначалния план беше предвидено и трите центъра да са за деца с увреждания. През лятото на миналата година обаче беше направена промяна, според която единият център беше предоставен за настаняване на лица без увреждания от домовете за деца, лишени от родителска грижа.