Общината започва усилена работа по програмата за саниране на панелки, ще определя фирми изпълнители предварително
Общината започва усилена работа по програмата за саниране на панелки, ще определя фирми изпълнители предварително / Дарик-Шумен

Община Шумен започва усилена работа по Националната кампания за саниране на жилищни сгради. Това съобщи на пресконференция по-рано днес експертът по европроекти към администрацията Данаил Данчев. По думите му, вече има изработени правила, които ясно показват какъв е пътят за регистрация, кандидатстване и изпълнение на дейностите по програмата, която очаква се да бъде официално утвърдена от Министерски съвет на утрешното му заседание.

Данчев прогнозира, с оглед на средствата предвидени за санирането, които са в размер на 1 милиард лева, че в Шумен може да се очаква пари да получат около 50 или 60 жилищни сгради, отговарящи на условията. „По наши данни има пари за около 1 500 - 2 000 блока в цяла България", заяви Данчев. Според данни на министерството на регионалното развитие в страната тези жилищни сгради /панелни, пакетоповдигащи или кофражно строителство/, с над 36 домакинства са 70 000 на територията на цялата страна.Община Шумен не разполага с данни за това, колко точно са жилищните сгради, отговарящи на изискванията за участие в програмата.

Към момента нужната регистрация, като Сдружения на етажната собственост имат 9 сгради в Шумен, а още 30 са подали документи в местната администрация. Подробна информация за процедурата шуменци могат да получат на телефони 054/ 857 771; 054/ 830 662 и 04/ 966 200. Документите за регистрация могат да бъдат изтеглени от сайта на общината или получени на място от стая 302 в администрацията или в Областен информационен център-Шумен.

Документите за кандидатстване по програмата все още не са налични, но в администрацията очакват те да бъдат получени до края на месец януари.

Общините ще отговарят за цялостното изпълнение на дейностите по програмата, а за да изпревари тромавите предварителни процедури, които може да продължат и повече от 6 месеца, шуменската администрация планира да раздели града на няколко района и съответно да проведе процедури по избор на фирми изпълнители предварително, т.е. преди още да има одобрени за саниране сгради. „Законът позволява това, а за да спестят време и много други общини обмислят да работят по този начин", обясни още Данчев.

Преди дадена сграда да бъде санирана обаче, тя първо трябва да бъде одобрена по програмата. Първо в съответната сграда ще бъде извършено енергийно обследване, последвано от техническо проектиране и чак след това ще се издава разрешително за строително-ремонтни дейности. Какво ще се извършва, като дейности в съответната сграда зависи от състоянието й. Програмата предвижда подмяна или подобряване на ел. инсталацията, ВиК мрежата и топлоизолация.

Проблем може да се окаже наличието на търговски помещения в дадена сграда, защото собствениците или съдържателите им ще трябва да заплатят пълния размер на ремонта, който обхваща съответното помещение. Ако има отказа за покриване на сумата, това може да провали целият проект за сградата.

„Очакваме огромен интерес и вече имаме затруднения от гледна точка на човешкия ресурс", коментира още Данчев, той обаче успокои, че общината ще направи всичко възможно, за да няма спънки по работата по Националната програма за саниране на жилищни сгради.
Община Шумен, заедно с ОИЦ ще проведе и мащабна информационна кампания за изпълнението на програмата, като стартът ще бъде даден първо със Сдруженията, които вече имат нужната регистрация.