Съучастничката на атентаторите в Париж минала през Турция за Сирия
Съучастничката на атентаторите в Париж минала през Турция за Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Източник от турското разузнаване заяви днес, че по всяка вероятност съжителката на един от атентаторите във Франция, е пребивавала в Турция дни преди атентатите и се е прехвърлила в Сирия, предаде АП.

Според източника жена на име Хаят Бумедиен - същото като на съжителката на Амеди Кулибали, който уби жена полицай в Париж - е кацнала на 2 януари със самолет на истанбулското летище „Сабиха Гьокчен”. Останала е два дни в Истанбул, после е заминала за град Шанлурфа, до границата със Сирия, след което следите й се губаг.

Служителят от разузнаването, пожелал анонимност, добави, че въпросната жена има прилика с разпространената снимка на съучастничката на Кулибали.

По-рано днес АФП съобщи, позовавайки се на полицейски източник, че 26-годишната Хаят Бумедиен, съучастничка на извършителите на нападенията в Париж, е заминала за Турция „преди известно време”.

Според френски медии, цитирани от ДПА, Бумедиен, описана от полицията като „въоръжена и опасна”, заминала за Турция още преди началото на нападенията в Париж.

Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който уби жена полицайка в четвъртък, взе заложници в магазин за еврейски храни в Източен Париж вчера и уби четирима души. Той и двамата братя Саид и Шериф Куаши, които извършиха кървавото нападение в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо” в сряда, бяха застреляни вчера от полицията.

Източник: БТА