Асоциацията на българските медии по света изрази подкрепа към френските си колеги
Асоциацията на българските медии по света изрази подкрепа към френските си колеги / снимка: БГНЕС

Асоциацията на българските медии по света (АБМС) изразява подкрепа към своите френски колеги във връзка с атентата срещу седмичника „Шарли ебдо” в Париж, дълбоката си съпричастност към мъката на близките на загиналите журналисти и солидарността си към Франция и френския народ за тази тежка загуба. Това се посочва в позиция на Асоциацията.

Актовете на жестокост и екстремизъм са недопустими. С покушението срещу хумористичния седмичник беше направен опит да се всее страх и примирение у хората по цял свят, за които свободата на словото и мисълта е универсална и основополагаща ценност, смятат от Асоциацията. Те отбелязват, че особено тревожен е фактът, че този опит отне живота на колеги-журналисти, чиято мисъл и дело са ежедневно свързани с отстояването на тази свобода.

Проявите на насилие не могат да оставят света безучастен - особено болезнени са те, когато целта им е не просто отнемане на животи, а заглушаване на гласове.

Журналистите, обединени от Асоциацията на българските медии по света, осъждат посегателството върху живота и правото на себеизява и изразяват подкрепата си към всички френски колеги. Нашата обща кауза е да защитаваме свободния дух. Вярваме, че само на основата на приемане, толерантност и взаимно уважение могат да бъдат изградени по-справедливи и по-човечни общества, заявяват от организацията.