Полша осъди нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо” в Париж
Полша осъди нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо” в Париж / снимка: БГНЕС

Полша изказва съболезнования на френското общество във връзка с нападението срещу парижката редакция на сатиричния седмичник „Шарли ебдо”, при което загинаха 12 души. Представители на полското държавно ръководство написаха това послание в специална книга в посолството на Франция във Варшава, предаде ТАСС.

Президентът Бронислав Коморовски осъди варварския акт на насилие, който е покушение срещу фундаментални ценности на свободния свят. Той изрази солидарност с френския народ и пожела бързо възстановяване на пострадалите.

„Споделям болката на семействата и близките на загиналите, а също и на френското общество. Ние сме с вас в това трудно време. Ще съхраним паметта на всички, които загинаха в това жестоко нападение”, отбеляза премиерът Ева Копач.

Въоръженото нападение срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо” бе извършено вчера сутринта. При стрелбата в редакцията загинаха 12 души, а 11 бяха ранени. Този терористичен акт бе най-големият по брой на жертвите от половин век във Франция.

Президентът на Франция обяви от днес тридневен траур. В столицата на Литва днес пред посолството на Франция имаше акция в знак на солидарност, както и в памет на жертвите на терористичния акт. Пред дипломатическата мисия се събраха неколкостотин души - журналисти, политици, общественици, които запалиха свещи в памет на жертвите на трагедията. Мнозина държаха плакати с надпис: „Аз съм Шарли”.

Източник: БТА