Противоречиви реакции на нападението срещу Шарли ебдо
Противоречиви реакции на нападението срещу Шарли ебдо / БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин изрази съболезнования в телеграма до френския президент Франсоа Оланд за жертвите на атентата в Париж, предаде ТАСС.

Си подчерта, че тероризмът е общ враг на човечеството и заплаха за международната общност, в това число Китай и Франция. Сирийското правителство заяви в декларация, че атентатът в Париж е илюстрация на недалновидните политики на европейските правителства, предаде Ройтерс.

"Недалновидните европейски политики са отговорни за подобни нападения в Европа и за кръвопролитието в Сирия", се казва в декларацията на сирийското правителство. Този терористичен акт ясно показва колко е опасно разпространението на тероризма на сунитските групировки Ал Кайда и Ислямска държава.

Представители на мюсюлманската общност във Франция изразиха безпокойство, че нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" може да предизвика атаки срещу мюсюлманите и мюсюлмански обекти в страната, предаде ДПА.

Редица арабски вестници изразяват също безпокойство, че атентатът може да засили ислямофобията по света, предаде Франс прес.

Атентатът поставя мюсюлманите в неудобно положение, защото европейските екстремисти групи ще използват този случай, за да подклаждат ислямофобията, посочва саудитският в. "Аш Шарк".

Погледите отново ще бъдат вперени в мюсюлманската общност във Франция и в повечето западни страни, като се случи след 11 септември 2001 г., пише алжирският в. "Ел Уатан". Тероризмът преряза гърлото на свободата на словото и прободе исляма, отбелязва туниският в. "Аш Шабах". Единодушно арабската преса осъди днес атентата в Париж, отбелязва Франс прес.

Мароканският в. "Либерасион" написа, че карикатуристите на "Шарли ебдо", ликвидирани вчера, са загинали в името на свободата на словото. Туниският в. "Котидиен" определи нападението като ужасяващо клане. Катарският в. "Аш Шарк" призова за спешен диалог между Запада и Изтока. В. "Ориан-льо-Жур" осъди действията, целящи да радикализират по-умерените мюсюлмани.

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж си навлече критики, като заговори за пета колона в Европа след атентата в Париж, предаде Франс прес. Според Фараж има пълни основания да се мисли, че случилото се в Париж, а и в Лондон преди време, е резултат от присъствието в тези страни на пета колона. По този повод британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че са напълно безотговорни твърденията за пета колона. Британският вицепремиер Ник Клег изрази изумление, че Фараж използва този кървав атентат за политически цели.

Атентатът в Париж предизвика полемика и между президента на Чечения Рамзан Кадиров и бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, предаде ТАСС.

Ходорковски призова журналистите по целия свят да публикуват карикатури на пророка Мохамед. По този повод Кадиров отправи остри критик към Ходорковски и го обяви за негов личен враг, защото се опитвал за породи напрежение в момент, в който се води разследване за атентата.

Източник: БТА