Франция скърби за жертвите на атентата срещу Шарли ебдо
Франция скърби за жертвите на атентата срещу Шарли ебдо / снимки: БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд обяви ден на национален траур утре във Франция и отново призова за сплотяване на страната след атентата срещу "Шарли ебдо" в Париж днес, предаде Франс прес.

"Нашето най-добро оръжие е единството. Нищо не може да ни раздели, нищо не бива да ни раздели", каза държавният глава в кратко тържествено обръщение към нацията, предавано по всички телевизии.

"Искам тук от ваше име да изразя нашата признателност към семействата на жертвите, към ранените, към близките, към всички, които днес бяха съкрушени от този подъл акт. Те днес са нашите герои и затова утре ще бъде ден на национален траур", каза той.

Франция скърби за жертвите на атентата срещу "Шарли ебдо"
netinfo

В 12:00 ч. (11:00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни, добави Оланд.

Президентът съобщи също, че утре ще свика при себе си председателите на двете камари на парламента, както и лидерите на представените в парламента сили - "за да покажем заедно нашата обща решимост", подчерта той.

Днес беше атакувана цялата Република. Републиката - това е свободата на словото, Републиката - това е културата, това е творчеството, плурализмът, демокрацията. Всичко това беше атакувано днес, заяви той.

"Свободата винаги ще бъде силна от варварството. Нищо не може да ни накара да се огънем", добави президентът. Той уточни, че при атентата са убити 11 мъже и една жена. Преди това прокурорът на Париж Франсоа Молен бе съобщил за 12 убити и 11 ранени без повече подробности.

Източник: БТА

Франция скърби за жертвите на атентата срещу "Шарли ебдо"
netinfo