Представител на Ислямска държава приветства атентата срещу „Шарли ебдо”
Представител на Ислямска държава приветства атентата срещу „Шарли ебдо” / снимка: БГНЕС

Боец от ислямистката групировка "Ислямска държава" приветства нападението срещу френското сатирично списание "Шарли ебдо", в което бяха убити най-малко 12 души и заяви, че атентатът е бил отмъщение за оскърбления срещу исляма, предаде Ройтерс.

По-рано днес маскирани нападатели застреляха 12 души в офисите на "Шарли ебдо" в Париж. Това е най-тежкото нападение във Франция от десетилетия. Сред убитите са водещи редактори на седмичника и двама полицаи.

"Лъвовете на исляма отмъстиха за нашия пророк. Това са първите капки. Ще последват и други", заяви в интернет връзка от Сирия сириецът Абу Мусаб, който се бие в редиците на ИД.

Групировката контролира обширни райони в Сирия и Ирак. Абу Мусаб добави, че той и другите бойци на ИД се радват на нападението. "Нека тези кръстоносци да се страхуват, трябва да се страхуват", каза той.

До момента никоя групировка не е поела отговорност за нападението.

Абу Мусаб заяви, че не познава нападателите, но добави, че "те следват пътя на емира и на нашия шейх Осама (бин Ладен)". Под "емир" тук се има предвид лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Основателят на Ал Кайда Осама бин Ладен бе убит от американски специални части в Пакистан през 2011 г.

Източник: БТА