Световните реакции след кървавия атентат във Франция
Световните реакции след кървавия атентат във Франция / снимка: БГНЕС

Жестокият атентат в Париж срещу сатиричното списание "Шарли ебдо" предизвика множество реакции по целия свят и подкрепата от световните лидери и организации не се забави.

Британската кралица Елизабет Втора поднесе "искрените си съболезнования на семействата" на жертвите от нападението в Париж срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в послание, пуснато в официалния й Туитър акаунт, предадоха Франс прес и ТАСС. "Принц Филип и аз поднасяме искрените си съболезнования на семействата на убитите и ранените в нападението тази сутрин в Париж", се казва в изявлението й.

Съединените щати остро осъдиха днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в центъра на столицата Париж, при което по последни данни са загинали 12 души, предаде Франс прес. "Целият Бял дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака", каза говорителят на президента на САЩ Барак Обама Джош Ърнест.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "подлата, злодейска атака" срещу сатиричен вестник в Париж и предложи помощ на френското правителство. "Ще бъдем редом с народа на Франция през цялото това много, много трудно време", каза Обама пред репортери в Овалния кабинет в Белия дом заедно с вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери.

Фактът, че това бе атака срещу журналисти, атака срещу нашата свободна преса, подчертава до каква степен тези терористи се страхуват от свободата на словото и свободата на пресата, добави американският президент. Контратерористичното сътрудничество с Франция е отлично, подчерта той. "Ние ще им предоставим всяка помощ, която можем да предложим", добави Обама. Президентът заяви, че подобни атаки може да се случат където и да било по света и че той ще наблегне пред държавния секретар Кери на необходимостта американците в чужбина да остават бдителни.

Обама подчерта и необходимостта да бъдат заловени и изправени пред правосъдието извършителите на този конкретен акт и да бъдат унищожени мрежите, които спомагат за организирането на подобни заговори.

Американският държавен секретар Джон Кери изрази солидарността на САЩ с Франция след нападението срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в което бяха убити 12 души, предадоха Франс прес и ДПА. "Искам да се обърна пряко към парижани и всички французи и да им кажа, че американците са до тях", заяви на френски Кери на излъчвана пряко пресконференция във Вашингтон.

"Никоя страна не знае по-добре от Франция, че свободата има цена. Свободата на словото и на медиите са фундаментални и универсални ценности. Днес те бяха атакувани, но никога няма да бъдат изкоренени. Убийците дръзнаха да заявят, че "Шарли ебдо" е мъртъв, но не се лъжете, те грешат", заяви държавният секретар на САЩ.

Канада е ужасена от "този варварски терористичен акт, извършен във Франция", заяви премиерът Стивън Харпър, цитиран от Франс прес.

Руският премиер Дмитрий Медведев осъди терористичният атентат в Париж и изрази съболезнования на близките на жертвите на това престъпление, съобщи говорителката му Наталия Тимакова, цитирана от ТАСС. "Премиерът изрази най-дълбоки съболезнования на народа на Франция по повод човешките жертви на нападението на терористи срещу редакцията на списание "Шарли ебдо", каза Тимакова. Медведев е заявил, че "тероризмът е недопустим в каквито и да било форми и проявления".

"Медведев е убеден, че никакви идеологически разногласия не могат да оправдаят убийството и че виновните трябва да понесат наказание", добави тя. "Премиерът поднася дълбоки съболезнования на близките на жертвите на тази терористична проява и пожелава най-скорошно оздравяване на пострадалите", каза Тимакова.

Въоръженото нападение срещу редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж е "възмутителна атака срещу свободата на пресата", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също осъди нападението, което определи като варварство, предаде още АФП, като цитира негово изявление. Юнкер изрази пълна солидарност с Франция. "Трябва да защитим свободата на словото", призова европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от ДПА.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази изключителна обезпокоеност по повод нападението, предаде ТАСС. "Шокиран съм от тази трагедия. Това е много тревожен сигнал", каза той в изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението като отвратително, предаде Ройтерс. Това е атака не само срещу френски граждани, но и срещу свободата на печата и словото, подчерта Меркел в изявление. Тя подчерта, че Германия е редом до Франция в този тежък момент. Испания осъди най-остро атаката като долен и подъл акт, предаде Франс прес, като цитира комюнике на правителството. В него свободата на словото е защитена като фундаментална ценност.

"Изразявам пълна солидарност с нашия съюзник Франция във връзка с възмутителната атака срещу свободата на пресата. Моите мисли сега са с жертвите и техните семейства", каза ръководителят на Северноатлантическия съюз.

Британският премиер Дейвид Камерън определи нападението срещу "Шарли ебдо" като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс. Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Лидерите на Великобритания и Германия заедно се обадиха по телефона на френския президент Франсоа Оланд, за да предложат подкрепа след смъртоносната атака срещу редакцията на сатиричния седмичник в Париж, предаде Асошиейтед прес. Премиерът Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел, които се срещнаха днес в Лондон, поднесоха своите съболезнования след този възмутителен терористичен акт по думите на Камерън. По думите на Меркел това е атака срещу ценностите, на които всички ние държим - ценностите на свободата на пресата, свободата изобщо и човешкото достойнство. Нашите мисли са с френския народ - това казали двамата с Меркел на Оланд и предложили всяка необходима помощ, съобщи британският премиер.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, осъди нападението над френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", известен с осмиването си на радикалния ислям, предаде Ройтерс. "Кралството остро осъжда този подъл терористичен акт, който се отхвърля от истинската ислямска религия, както и от всички останали религии и вероизповедания", съобщи саудитската държавна агенция СПА, цитирайки официален източник.

Съветът за сигурност на ООН осъди "подлото и варварско терористично нападение" срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 души, предаде Франс прес. В единодушно приета декларация, която бе внесена от Франция, 15-те страни от Съвета "остро осъждат тази недопустима терористична проява, взела за мишени журналисти и вестник".

Те изразяват "дълбокото си съчувствие и искрените си съболезнования на семействата на жертвите, както и на френското правителство" и настояват върху "необходимостта да бъдат изправени пред съда авторите на тези терористични деяния". 15-те страни потвърждават по този повод, "че е изключително важно да се води борба, при съблюдаване на Устава на ООН, срещу заплахите, които терористичните прояви създават за световния мир и сигурност".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е смаян от атентата срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Това е "посегателство срещу свободата на словото и свободата на медиите - два стълба на демокрацията", заяви Бан. "Този атентат цели да ни раздели, но ние не трябва да попадаме в този капан", добави той.

Бан подчерта, че е "дълбоко потресен" от отвратителния акт, за който не може да има оправдание и изрази солидарността си с народа и правителството на Франция. "Мислите ми са и със семействата и близките на жертвите", заяви той. "Сега е моментът да покажем солидарността си. Навсякъде по света трябва да подкрепим твърдо свободата на словото и толерантността и да се противопоставим на силите на разделението и омразата". Очаква се Съветът за сигурност на ООН да публикува днес декларация, осъждаща атентата.

"Ужасена съм от това шокиращо нападение срещу сатиричното списание "Шарли ебдо". Сърцето ми е с семействата на опечалените и с пострадалите", се казва в изявление на генералния директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова, разпространено от пресцентъра на организацията.

"Това е нещо повече от лична трагедия. Това е нападение срещу медиите и свободата на словото. Световната общност не може да допусне екстремисти да смълчават свободния поток на мнения и идеи. Трябва да работим заедно за изправяне на извършителите пред съда и заедно да защитаваме една свободна и независима преса", добавя Бокова.

Ватикана осъди остро нападението, което определи като отвратително, предаде Ройтерс, като се позова на заместник-говорителя на Светия престол Чиро Бенедитини. Това е атака не само срещу хора, но и срещу свободата на медиите, подчерта той.

Източник: БТА