12 души са убити при стрелба в редакцията на френско списание
12 души са убити при стрелба в редакцията на френско списание / снимки: БГНЕС

Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в столицата Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. 8 души са ранени, като 4 от тях са в крайно тежко състояние.

Атентатът срещу седмичника "Шарли ебдо" в Париж днес е взел 12 жертви, от които осем журналисти, и 11 души са ранени, от които четирима - тежко, уточни прокурорът на републиката Франсоа Молен, цитиран от Франс прес. Нападателите са крещели "Аллах акбар" и че искат да отмъстят за пророка Мохамед, потвърди прокурорът на пресконференция тази вечер.

Кървавата атака срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от Франс прес. Казньов увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт". Той не даде повече подробности.

Според очевидци и кадри от камери нападението е извършено от двама тежко въоръжени мъже, които след това се качват на преминаващ лек автомобил.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

12 души са убити при стрелба в редакцията на френско списание
netinfo

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес. Напускайки местопрестъплението, те ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Четирима водещи карикатуристи на "Шарли ебдо" - Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс, са сред жертвите на атентата срещу редакцията на френския сатиричен седмичник.

Кабю и Волински са сред създателите на друго известно сатирично издание - "Хара-кири", публикувано от 1960 до 1985 г., която се явява предшественик на "Шарли ебдо". Кабю е започнал да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция, отбелязва ТАСС.

Тинюс, автор на силно критични карикатури на тема радикалния ислямизъм, до деня на смъртта си е бил под полицейска охрана. Сатиричният седмичник "Шарли ебдо" е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП.

Шарб, чието истинско име е Стефан Шарбоние, от 2009 г. е бил и главен редактор на седмичника. Той е сред хората, които защитиха решението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед в края на 2011 и през 2012 г. "Мохамед за мен не е свещен. Не се сърдя на мюсюлманите, че не се смеят на карикатурите ни. Аз живея съгласно френските закони, не според закона на Корана", заяви той за АП през 2012 г.

Вижте какво каза Шарб в интервю за Дарик преди две години ТУК

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят, отбелязва ТАСС, позовавайки се на Франс прес.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието.

Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо". Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС. Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 години, отбелязва АФП.

Нападателите са изоставили колата, с която са избягали от мястото на атаката. В ход е операция по тяхното издирване.

12 души са убити при стрелба в редакцията на френско списание
netinfo

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс. Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП. Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП.

12 души са убити при стрелба в редакцията на френско списание
netinfo
Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Източник: БТА