Какво означава YKK, което е написано на повечето ципове?
Какво означава YKK, което е написано на повечето ципове? / Thinkstock/Getty Images

Какво е написано на циповете? Имате ли цип някъде по дрехите? Вижте го внимателно. Пише ли YKK? Какво е това съкращение, което присъства на повечето ципове?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ципът е много ценно изобретение, копчетата са си копчета, но ципът е сериозна технология. През 1851 година я патентова Илайъс Хол, обаче номерът е в това, че същият този Хол вече е изобретил преди това шевната машина. Реално принципът на снаждане на две парчета плат е същия, та Хол нарича това ново изобретено нещо- автоматично трайно и продължително затваряне на дрехи. Страшно име. Измисля го Хол, но какво ли си казва: Аз изобретих шевната машина. Няма сега какво толкова да се фукам и с другото нещо. И изобщо не го разработва, така го оставя. 42 години по-късно Уиткомб Джъдсън, също изобретател, усъвършенства патента на Хол, прави го по-сложен и ето ви раждането на съвременния цип през 1913 година. После започват разни доизкусурявания, с цел циповете да стават с повече елементи на единица площ, понеже първите ципове са били малко едрички. Но най-интересното е, че по онова време все още не съществува думата цип. Изобретението се нарича само затваряч и шивачите почти не му обръщат внимание, копчетата си властват необезпокоявани. Така циповете се използват най-вече за торбички за тютюн.

Вижте сега как идва името. Ние го наричаме цип, защото при нас е дошло по немска или по френска линия, но името е английско. Цип означава бързо движение в американския сленг. Това е дума с ехова етимология. Има например зип пистолети. Тоест много удобни и бързи за вадене, така че и произведението, благодарение на компанията „Гудрич", започва да се нарича през 20-те години зип. После в играта се намесват френските дизайнери, които през 30-те години правят революция и ципът става официална и много актуална част от облеклото. И то до такава степен, че през 1937 година се шият повече дрехи с цип, отколкото с копче. Тази история е интересна, но къде остана съкращението, някакъв код ли е, какво е ? Може да не ви се вярва но по едно време 90% от циповете идват от едно и също място-Япония и компанията „Йошида Кабушики Каиша". Тя е създадена през 1934 година, но след войната японските ципопроизводители влагат такова усърдие, че произвеждат 7 млн. ципа дневно, в 427 цвята, което си е новина, че има толкова цветове изобщо, в 109 дъщерни компании с близо 50 000 служители. Разбирате, че хората са произвели толкова много качествени ципове, че буквално са наводнили конкуренцията.

Ето как шансът у себе си да носите цип с надпис YKK е огромен. Разбира се, конкуренция има. А най-голямата идва от Китай, които са твърдо решени да победят рано или късно. Забавното е че днес 80 % от всички ципове се правят в Китай, но във фабрики на японската компания. Така че едно е сигурно - ципът ви е азиатски.

Разяснихме странния надпис на ципа ви. Сега е време да го закопчавате и да продължавате нататък.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате