54 проекта на МИГ Тервел-Крушари са одобрени в ДФЗемеделие
54 проекта на МИГ Тервел-Крушари са одобрени в ДФЗемеделие / netinfo

54 са проектите на Местната инициативна група Тервел-Крушари, които бяха одобрени за финансиране от ДФ"Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, съобщават от община Тервел. Отпуснатият финансов ресурс е 2,9 млн. лева. Приемът на проекти започна през 2012 година и продължи най-интензивно през 2013 година. През 2014 година бяха договорени и останалите неизразходвани средства по мерките на ПРСР.

18 от проектите са на земеделци за подобряване материалната база на стопанствата им и за създаване на нови насаждения. Те са на обща стойност 618 хил. лв. 15 проекта са подадени от фирми, които искат да подобрят своята база, с която предоставят услуги на населението или осъществяват нови производства. Тези проекти възлизат на 989 хил. лв. Други 15 проекта са разработени от двете общини и са за осигуряване на нови социални и културни услуги, като стойността им е общо 778 хил. лв.

6 от проектите се отнасят до обновяване на улици и паркове и са в размер на 539 хил.лв. Всички дейности трябва да бъдат изпълнени до средата на 2015 година. 18 от общо подадените 72 проекта не бяха одобрени.

В резултат на дейността на МИГ Тервел-Крушари населението на общините ще получи достъп до нови и подобрени услуги - автосервизни услуги, копирни и издателски услуги, до агромаркет за торове и препарати, разширен асортимент на закуски и хляб. Ще се развиват нови производства - на бетонови блокчета, пелети, подправки. Ще бъдат подобрени условията в старческите домове, както и за културно-просветната дейност и художествена самодейност в читалищата.

През 2015 година предстои местните инициативни групи да разработват стратегии за следващия програмен период и да кандидатстват за привличане на още средства за развитие на техните територии до 2020 година.