Операцията по издирването на изчезналия самолет засега е неуспешна
Операцията по издирването на изчезналия самолет засега е неуспешна / снимка: БГНЕС

Операцията по издирването на изчезналия самолет на AirAsia засега е неуспешна. Въздушната част от операцията за издирване на самолета за понеделник приключи, съобщи ръководителят на спасителните служби на Индонезия Бамбанг Соелистьо, предаде ТАСС. Търсенето продължава с кораби.

Самолетите ще подновят полетите си във вторник, след разсъмване.

По-рано през деня австралийски самолет откри подозрителни обекти близо до остров Нангка на около 1120 километра от мястото, на което машината на AirAsia изгуби контакт със земята. Оказа се, че предметите не са от изчезналия самолет.

Освен това в района, в който той се издирва, бе забелязан петролен разлив. Проверява се дали петното е от изтекло гориво от кораб или от горивото на изчезналия самолет. Същевременно жителите на остров Белитунг твърдят, че са чули звук, наподобяващ на взрив по времето, когато е била изгубена връзката с машината.

Издирването на машината с 162 души пътници и екипаж е съсредоточено основно в района на остров Белитунг, разположен на границата на Яванско и на Южнокитайско море. Зоната на търсене ще бъде разширена на сушата - във вторник спасители ще започнат да проучват западната част на остров Борнео (Калимантан). Ръководството на операцията е поверено на Индонезия, защото връзката с машината беше изгубена, когато тя се намираше в нейния сектор на въздушен контрол.

Метеорологичните условия в зоната на издирването са неблагоприятни.

Основната версия засега на спасителните екипи е, че самолетът на AirAsia е претърпял крушение и е потънал.

Еърбъсът на авиокомпания AirAsia със 162 души на борда изчезна от радарите вчера сутринта, 42 минути след като излетя от индонезийския остров Сурабая.

Източник: БТА