Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция
Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция / снимки: БГНЕС
Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция
77201
Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция
  • Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция

Няколко дни след трагичния инцидент, при който загина служител на „Гранична полиция” МВР взе решение да промени организацията на охраната по границата ни с Турция. По време на среща с представители на синдикатите вътрешният министър Веселин Вучков е дал уверение, че повече няма да бъдат командировани полицаи в най-рисковите участъци.

Стана ясно и, че директорът на „Гранична полиция” Захарин Пенов е подал оставка.

Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат, коментира, че оставката на Пенов донякъде удовлетворява исканията на синдикатите, които веднага след инцидента настояха за промени в ръководството.

„Лично аз искам да изчакам най-напред, което беше поето като ангажимент от министър Вучков, да бъде качен на сайта на МВР докладът от последната съвместна проверка и с представители на синдикатите по турската граница. Очакваме да бъдат качени три доклада, които се очаква да бъдат внесени чрез ресорния вицепремиер Меглена Кунева. С тези три доклада основното, което трябва да се случи, е МВР да получи допълнително целево финансиране за охрана на границата с Турция, доколкото това е въпрос, който трябва да се решава само от МВР. Също така как ще се развива и по какъв начин охраната на държавната граница. Имам уверението на министър Вучков, че командировките на служители на МВР от вътрешността на страната, полицаи от „Охранителна полиция” най-вече по турската граница, поетапно ще бъдат прекратени”, коментира Попов.

„В най-кратки срокове трябва да ни бъде представена ясна програма, която ще гарантира, че ще бъдат сведени до някакъв разумен минимум рисковете за живота и здравето на колегите. Получихме дори и към момента уверението на министъра, че няма да бъдат изпращани служители на особено рискови места по турската граница”, заяви още Попов.

Променят организацията на работа на полицаите по границата с Турция
netinfo