Потвърдиха смъртта на седем души от ферибота Норман Атлантик
Потвърдиха смъртта на седем души от ферибота Норман Атлантик / БГНЕС

Капитанът на ферибота "Норман Атлантик", запалил се в Адриатика, напусна последен кораба, след като окончателно приключи евакуацията на 478-те пътници и членове на екипажа, предаде АФП.

Арджилио Джакомаци е напуснал кораба в 14.50 ч. местно време, съобщи в Twitter италианската брегова охрана. 62-годишният капитан е изчакал да бъдат евакуирани и последният член на екипажа, и последният пътник, преди да напусне бедстващия ферибот.

Междувременно бе съобщено, че след откриването на още две тела жертвите са станали седем. Бреговата охрана на Гърция съобщи, че съдбата на 38 души от ферибота „Норман Атлантик” остава неизвестна , предаде РИА Новости. 432 души са спасени, 7 са загинали. Продължава изследването на вътрешните помещения на ферибота, което се извършва от италианската брегова охрана.

По-рано днес беше потвърдена смъртта на петима души вследствие на пожара на ферибота "Норман Атлантик", предаде АП. Говорителят на бреговата охрана Никос Лагадянос съобщи, че четирима души са открити мъртви днес, след като вчера в трагедията загина един гръцки гражданин при опит да се спаси от горящия ферибот.

Хеликоптери изтегляха пътниците от горната палуба на плавателния съд, който дрейфуваше в открито море между Албания и Италия. В началото спасителната операция бе затруднена от силното вълнение, а след като то намаля, други кораби се доближиха до бедстващия ферибот. От вчера следобед гръцки и италиански хеликоптери започнаха евакуация на пътниците, някои от които бяха откарани в Италия, а други в Гърция. На борда бе спуснат и екип от медици и координатор на въздушната операция.

Още не е установена причината за възникналия пожар. От гръцката служба за брегова охрана предположиха, че той е започнал в гаражния отсек.

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на ферибота Норман Атлантик, предаде Франс прес. Прокурорът Джузепе Волпе съобщи новината малко след като в Бари пристигна група от петдесетина оцелели от бедстващия кораб.

Източник: БТА