Още четирима депутати напускат партията на Бареков
Още четирима депутати напускат партията на Бареков / снимка: БГНЕС, архив

Четирима депутати от ББЦ - Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров, подадоха оставки като членове на партията и от всички заемани от тях длъжности, но остават част от парламентарната група Български демократичен център. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на ПГ „Български демократичен център".

Четиримата си тръгват от ББЦ доброволно, по реда на чл. 11, ал.1 от устава на партията, се уточнява в съобщението. В декларация депутатите обявяват мотивите за действията си. Сред причините за напускането, народните избраници посочват невъзможността да бъде изпълнен ангажиментът към избирателите.

"Николай Бареков представя собственото си, често променящо се мнение като наша позиция. Смятаме, че личните битки, внезапните промени в настроението и възгледите на господин Бареков, пречат на това да бъдем истински полезни на избирателите си, защото това не дава възможност да изработваме единни позиции и е в нарушение на правилника за работа на парламентарната група", пише в декларацията.

Упражняване на натиск върху народните представители и липсата на разграничаване на нивата в политиката и отношенията с партньорите са също сред мотивите за оставката. Заявяваме готовността си да помогнем на колегите си от ББЦ да решат вътрешните проблеми на партията, но смятаме за редно да обявим ясно нашата позиция пред българските граждани, пишат депутатите.

Те отбелязват, че остават неразделна част от парламентарната група на Български демократичен център, като държат на ангажиментите си към избирателите и хората, с които са работили.

"Убедени сме, че БДЦ е единствената парламентарна група, която отстоява истински ценностите на либерализма. Чувстваме се добре в това семейство и смятаме, че то най-пълно изразява интересите на нашите избиратели", пише още в декларацията.

Лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира решението на четирима депутати да напуснат партията му, но да останат в парламентарната група на Български демократичен център.

"Нелепите действия на бившите ми съратници, които станаха депутати благодарение на мен и ББЦ, е жалък опит да се прехвърли на чужда глава мръсната им политическа съвест. Честито на управляващите! От днес българската олигархия, мафията и правителството на четворната коалиция си имат парламентарна група, пълна със зависимости и библейска алчност", заявява Бареков в съобщение, изпратено от пресцентъра на ББЦ.

По думите му от сега нататък тази група ще служи за прикриване на коалициите в управлението и за изпълнение на мокри поръчки срещу политически опоненти.

„За първи път в историята на българския парламентаризъм беше купен не отделен депутат, а цяла парламентарна група. Повече няма какво да се коментира. Тези хора бяха избрани благодарение на моята работа с гражданите през последните две години и отказаха да изпълнят дълга си към хората и да работят срещу политическото статукво. Момчета, харчете си парите със здраве и избягвайте да гледате своите избиратели в очите. Днешното развитие на нещата още веднъж потвърждава позицията ми на лидер на единствената опозиционна партия, която е да оттегля подкрепата си към тези депутати, които решиха да събират трохите, вместо да работят в името на народа си. Гласуванията на тази група през следващата година ще говорят сами по себе си дори и на най-зложелателните журналисти и критици на моята партия", посочва още Бареков в съобщението.