Дете почина пред Спешното отделение на болницата в Разград
Дете почина пред Спешното отделение на болницата в Разград / снимки: БГНЕС

Осемгодишно момче почина пред Спешното отделение в разградската болница.

От ОДМВР-Разград съобщиха, че момчето, което е от село Иван Шишманово, е било доведено от родителите си в 17.45 ч. в неделя, имало е болки в корема, повръщало е и имало разстройство. Дежурният лекар в Спешното отделение поставил диагноза чревна непроходимост и сред консултация с педиатър пренасочил малкия пациент към хирург. Поради липсата на детски хирург в МБАЛ-Разград обаче, детето е пренасочено към варненско лечебно заведение.

Родителите отказали линейка и тръгнали със своята кола, тъй като смятали, че ще стигнат по-бързо. По пътя обаче състоянието на момчето се влошило и се върнали обратно. Детето починало в 19.15 ч. пред Спешното отделение.

Директорът на разградската болница д-р Гечо Жеков уточни, че момчето е докарано от родителите си в болницата на втория ден след началото на оплакванията му, те смятали, че неразположението му ще премине, предполагали, че е причинено от преяждане с месо.

Претоварването на храносмилателната система може да доведе до илеус, обясни д-р Жеков.

Дете почина пред Спешното отделение на болницата в Разград
netinfo

Аутопсията на тялото на починалото вчера в разградската болница 8-годишно момче установи, че причината за смъртта на детето е тежък токсичен колит. От ОДМВР-Разград уточниха, че са назначени допълнителни микробиологични изследвания, а разследването на обстоятелствата по случая продължава.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или правно регламентирана дейност.

Според данни от интернет токсичен колит може да бъде предизвикан от лекарствени средства, химикали и хранителни продукти.