Платини държи на идеята си за „бял” картон
Платини държи на идеята си за „бял” картон / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на УЕФА Мишел Платини още веднъж потвърди желанието си да въведе в европейския футбол „бял” картон, който ще вади даден футболист от игра за 5 или 10 минути.

Според идеята на Платини новото наказание ще се налага при неспортсменско поведение на футболистите - симулация, употреба на обиден език, неприлични жестове.

„Хората не искат да виждат такива неща и това ще им хареса. Белият картон ще те вади от игра за 5 или 10 минути, но няма да има други последствия. Трябва да се учим от другите спортове, като ръгбито, което използва това наказание”, обясни шефът на европейския футбол. Той допълни, че футболните правила трябва да бъдат опростени, за да са по-разбираеми от широката публика.

Естествено, идеята на Платини е футболът да добие по-голяма комерсиалност и съответно да носи повече пари. „Правилото за засада е твърде сложно. Трябва да бъде опростено, за да го разбират хората пред телевизорите”, коментира той, намеквайки за многобройната, но не особено запозната с материята, публика в Азия, Индия и САЩ.

Източник: БГНЕС