11 години от атентата в българската база Индия в Ирак
11 години от атентата в българската база Индия в Ирак / снимки: БГНЕС

На 27 декември се навършват 11 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

На 27 декември 2003 г. в 12.45 ч. местно време (11.45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи.

Те са капитан Георги Христов Качорин - командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов - командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров - командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров - мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район „Индия” са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

Анализът тогава показва, че около 12.45 ч., по сигнал от два поста в района на база „Индия” за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.

„Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база „Индия”. След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. 15 минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване”, се казва в него. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

11 години от атентата в българската база "Индия" в Ирак
netinfo


Капитан Георги Качорин е роден на 8 март 1974 г. в Разлог. Завършва ВВУАПВО „Панайот Волов” и започва кадровата си военна служба през 1998 г. Последната му длъжност е командир на рота в българския батальон в Кербала. Той е бил семеен, с едно дете. Със заповед на министъра е произведен в звание майор и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” I степен.

Старши сержант Иван Инджов е роден на 19 юли 1967 г. в с.Устрем, Хасковско. Завършва средно образование. В редиците на Българската армия е от 1994 г. На кадрова военна служба е от 1996 г. Последната му длъжност в българския батальон в Кербала е командир на отделение и той е семеен, с едно дете. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” I степен.

Младши сержант Антон Петров е роден на 14 декември 1977 г. в Русе. Завършва ССОВУ „Георги Измирлиев”. На кадрова военна служба в Българската армия е от 1996 г. Последната му длъжност е командир на отделение в българския батальон в Кербала. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” I степен.

Редник Свилен Киров е роден на 11 юни 1978 г. в Добрич. Той е на кадрова военна служба в Българската армия от 2001 г. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Със заповед на министъра е произведен в звание офицерски кандидат и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” I степен.

Лейтенант Николай Саръев е роден в Крумовград на 26 март 1977 г. Средно образование завършва в училище с изучаване на английски език през 1995 г. и висше - във ВВУ „Васил Левски” през 2000 г. - профил „Войсково разузнаване”. Служил е като командир на взвод в 68-ма бригада „Специални сили”. Завършил е курс по граждански проблеми и психологически операции във Форт Брак - Северна Каролина. Със заповед на министъра е произведен в звание старши лейтенант и е отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” I степен.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен ще присъстват на 27 декември на панихида в памет на военнослужещите, загинали в Кербала, Ирак. Църковният ритуал ще започне от 12.30 ч. в църквата „Св. Николай” в Плевен.

С воински ритуали ще бъде почетена паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали на 27 декември 2003 г., при терористичната атака срещу база „Индия” в Кербала, Ирак. Венци и цветя ще бъдат поднесени от името на министъра на отбраната и началника на отбраната пред паметника на загиналите в борбата против тероризма в района на 61-ва механизирана бригада - Карлово и на гробовете на военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили, където техни колеги и приятели ще отдадат почит.

11 години от атентата в българската база "Индия" в Ирак
netinfo

Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за „разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - „Стабилизиране и възстановяване”, и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.

В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 г., Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.