Застудява, очакват се валежи
Застудява, очакват се валежи / Дарик Нюз, Петя Царевска

През нощта времето ще е със значителна облачност, още сутринта ще се вплътни в цялата страна и ще започнат превалявания, отначало от слаб дъжд, а към края на деня с понижението на температурите дъждът по високите полета и по-голямата част от Северна България, ще премине в сняг.

Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, а минималните сутринта между минус 1 и 4 градуса, в югоизточните райони до 5-6 градуса. Вятърът ще е от запад-северозапад в северозападната половина от страната и от североизток-изток в останалата и част, в Северна България умерен.

В нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна. Атмосферното налягане ще е по-ниско в Източна и около средното в Западна България.

В планините настъпва чувствителна промяна. С умерен, в западната част от страната и временно силен, предимно северен вятър ще нахлува студен въздух. Ще е облачно, по билата мъгливо и ще започне да превалява сняг. Температурите към края на деня на 1200 м вече ще са около минус 2 градуса, на 2000 м - около минус 7 градуса, а през нощта ще продължат да се понижават.

По Черноморието ще е облачно. Още сутринта по южното крайбрежие ще завали дъжд, а по-късно през деня ще превалява по цялото крайбрежие. Вятърът ще е от североизток, умерен в северния участък. Максималните температури ще са около 8-10 градуса, толкова е и температурата на морската вода. Вълнението ще е 2-3 бала.

В събота преди обяд над цялата страна ще превалява - предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух. След обяд валежите ще спират, а облачността над югозападните райони ще се разкъса. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градус, а максималните между минус 2 и 3 градуса.

В неделя вятърът в източните райони временно ще се ориентира от юг и там дневните температури слабо ще се повишат. Ще има разкъсана облачност, значителна през втората половина от деня, когато вятърът отново ще става от северозапад-север и ще започне да прониква още студен въздух. Привечер в Западна България ще завали сняг.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg