Ново убийство на чернокож от полицай отново разпали напрежение в САЩ
Ново убийство на чернокож от полицай отново разпали напрежение в САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Кметът на американския град Бъркли Тиъдър Хоскинс призова към спокойствие, след като бял полицай застреля чернокож младеж, който според органите на реда насочил оръжие към него, и това отново разпали напрежението, тлеещо след смъртта на Майкъл Браун в град Фъргюсън, съобщиха АП и ТАСС.

Тълпа от около 300 човека се събра на бензиностанцията, където във вторник беше убит Антонио Мартин. Те хвърляха камъни и тухли, а сцената напомняше последвалите смъртта на Браун протести, съпроводени на моменти от насилие.

Но за разлика от стрелбата срещу Браун, от която нямаше видеокадри, случаят с Мартин е бил заснет от охранителни камери, а от записите, както каза Хоскинс, се вижда, че младежът явно насочва огнестрелно оръжие към полицая, който го разпитвал за кражба в магазин. Освен това Браун не е бил въоръжен.

"Това дори не може да се сравнява с Фъргюсън или случая с Гарнър в Ню Йорк", заяви кметът, имайки предвид смъртта на Ерик Гарнър - друг чернокож, загинал в резултат на полицейско насилие.

Хоскинс също така отбеляза, че за разлика от Фъргюсън, където полицията е съставена главно от бели служители, а населението е предимно чернокожо, в Бъркли повече от половината полицаи са чернокожи, включително на висшите постове.

Източник: БТА