Полицай застреля в Сейнт Луис чернокож младеж
Полицай застреля в Сейнт Луис чернокож младеж / снимка: Guliver/Getty Images

Полицай от Сейнт Луис в щата Мисури застреля късно снощи чернокож младеж, който извадил пистолет и го насочил срещу него, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Малко преди полунощ полицаят извършвал рутинна проверка на бензиностанция в Бъркли близо до Сейнт Луис. Двама мъже се приближили, единият извадил пистолет и го насочил срещу полицейския офицер, който произвел няколко изстрела и застрелял единия заподозрян, а другият избягал.

Това съобщи местната полиция, срещу която вече се отправят обвинения във връзка с редица драми, предизвикали в САЩ общонационална протестна вълна, посочва АФП. Агенцията припомня скорошните протести в близкия град Фъргюсън заради решението на съдебните власти да не преследват бял полицай, убил през лятото невъоръжения афроамериканец Майкъл Браун.

Полицията не информира дали е бял или цветнокож полицаят, убил снощи младежа в Бъркли.

Местни медии разпространиха кадри, на които се виждат групи от десетки разгневени хора, събрали се тази нощ край бензиностанцията. На мястото са пристигнали и подсилени полицейски формирования.

Според медиите в посока на бензиностанцията са били изстреляни ракети за фойерверк, а полицията е използвала газ със съдържание на лютив пипер, за да разпръсне демонстрантите, които се разотишли едва на зазоряване.

Властите не съобщават самоличността на застреляния младеж, починал на място. Местните медии цитират жена, която се представила за майка му; според нея става дума за 18-годишния Антонио Мартин.

"Неговата приятелка ми каза, че полицията решила да се заяде с тях", съобщи пред местни телевизии жената, нарекла се с името Тони Мартин.

"Щом понечил да се надигне и да избяга, те започнали да стрелят по него. Те няма да кажат нищо. Няма дори да ми позволят да видя детенцето ми", каза тя. Полицията твърди, че оръжието на заподозрения е открито близо до мястото на стрелбата, добавя АФП.

Източник: БТА