Две деца изгоряха при пожар в квартал „Факултета”
Две деца изгоряха при пожар в квартал „Факултета” / снимка: БГНЕС, архив
Две деца изгоряха при пожар в квартал „Факултета”
77165
Две деца изгоряха при пожар в квартал „Факултета”
  • Две деца изгоряха при пожар в квартал „Факултета”

Две деца загинаха при пожар в ромския квартал „Факултета” в столицата. 6-годишното момче и 2-годишната му сестра са оставени сами в дома им.  Пожарът е избухнал от печка на дърва, която се е намирала в единственото помещение на постройката. През това време майката е прибирала другите си две деца от училищно тържество.

Около 12.14 ч. на тел.112 постъпил сигнал за пожар в тухлена постройка на ул. „Гайтанци” в столичния кв. „Факултета”. За около 10 минути екипите на пожарната пристигнали на мястото и започнали потушаването на огъня. Съседите също се опитали да помогнат, но без успех.

Веднага след влизането си в помещението, пожарникарите разпознали двете обгорели телца на децата, обясни за Дарик оперативния дежурен в столичната пожарна Емил Симеонов.

„Като стигнаха нашите екипи завариха следната ситуация - една малка тухлена постройка с дървен покрив, вероятно и незаконна, гори цялата. Пожарът е погасен за по-малко от минута, защото е на малка площ, и при потушаването са открити телата на двете деца. По-късно се установи, че в тази постройка са живели семейство - двама възрастни и четири деца. Бащата е бил на работа, а майката е била отишла до училището да си вземе другите две деца”, обясни той.

Симеонов каза още, че пожарът се е развил изключително бързо и най-вероятно децата са загинали още преди съседите да подадат сигнала. „Един такъв пожар се развива много бързо. Затруднено е било придвижването на пожарните автомобили, защото улиците са много тесни във „Факултета”. И да са били стигнали минута по-рано, вече е щяло да бъде късно. Защото сигналът е подаде от съседи, когато вече пламъците са излизали от прозореца и от вратата на помещението. Най-опасният момент от един такъв пожар са първите секунди, когато започва да се разгаря огъня. Обикновено човек се задушава първо, след това изгаря. Децата са загинали вероятно още преди обаждането на спешния телефон от съседите”, заяви още Симеонов.

Предстои разследването да изясни напълно обстоятелствата, при които са загинали децата, както и да стане ясно каква отговорност ще понесат родителите им.