Подменят всички спирки на градския транспорт в София
Подменят всички спирки на градския транспорт в София / снимка: БГНЕС, архив

Всички спирки на градския транспорт в София да бъдат подменени и да им бъдат поставени навеси. Това предвижда доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова, внесен в Столичния общински съвет. Общината подготвя обществена поръчка за отдаването на всички 2500 спирки в града на концесия за срок от 15 години, като концесионерът ще има право да изгради до спирките търговски обекти.

Общият брой на спирките ще бъде разделен на четири пакета, като минималната инвестиция за всички пакети ще е в размер на 20 милиона лева, обясни Фандъкова. Задължителният срок за доставката и монтажа на съоръженията ще е 36 месеца, като предимство ще имат кандидатите, които предложат най-кратък срок.

„Целта е пакетите да са относително равностойни и да включват както атрактивни според бъдещи концесионери, така и атрактивни според гражданите, които в крайните квартали стоят и чакат на автобусните спирки. Всеки един от пакетите може да бъде обект на самостоятелна концесия, но също така може да се участва в пакет, като една фирма може да кандидатства за максимум два пакета", допълни кметът.

Концесионерът ще има право да изгради до спирките търговски обекти за продажба на дребни пакетирани стоки, като във всеки един обект ще се продават и превозни документи, обясни още Йорданка Фандъкова.

„Частният инвеститор изгражда, модернизира и поддържа спирките и спирконавесите, като получава правото да разположи в обхвата на спирките търговски обекти, павилиони за продажба на вестници и дребни пакетирани стоки, както и да разполага рекламни съоръжения - както да ги експлоатира сам, така също и да ги отдава под наем за нуждите на концесията. Билети и превозни документи ще се продават задължително на съоръженията с търговска цел на концесионера", допълни Фандъкова.

В София има близо 2500 спирки, като над 50 на сто от тях нямат навеси. След края на 15-годишната концесия всички спирки автоматично стават собственост на Столичната община.