Светският кандидат Бежи Каид Есебси е новият президент на Тунис
Светският кандидат Бежи Каид Есебси е новият президент на Тунис / БГНЕС

Светският кандидат Бежи Каид Есебси е избран за президент на Тунис след победа на балотажа над досегашния държавен глава, ислямиста Монсеф Марзуки, съобщи централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС.

Есебси е получил 55,68 процента от гласовете на произведения вчера втори тур на президентските избори, а Марзуки - 44,32 процента, съобщи председателят на Висшата независима инстанция за изборите (де факто централна избирателна комисия) Шафик Сарсар.

88-годишният новоизбран президент е лидер на светската партия "Нидаа Тунес" ("Призив за Тунис"), първа политическа сила в Тунис след парламентарните избори през октомври. Два пъти бивш премиер на северноафриканската страна, той е известен като противник на ислямистите.

Президентските избори бяха последен етап от прехода в Тунис след свалянето на авторитарния президент Зин ал Абидин бен Али в началото на 2011 г., което постави началото на т. нар. Арабска пролет, отбелязва Ройтерс. Есебси, който е бил апаратчик от режима на Бен Али, се представя като технократ.

Избраният за президент на Тунис и неговата партия се възползваха от недоволството срещу ислямистките управници след революцията и спечелиха парламентарните и президентските избори. Град в южната част на страната от снощи е арена на сблъсъци между полицията и демонстранти, протестиращи срещу победата на Есебси, предаде Франс прес, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Между 300 и 400 души излязоха на митинг в Ел Хама. Те подпалиха гуми и нападнаха полицейски участък с камъни, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Има ранени полицаи.

Ислямистът Марзуки победи убедително и на двата тура на президентските избори в Южен Тунис, отбелязва АФП.

Източник: БТА