Демонстрация на техника  по повод 127 години Гранична полиция в ГПУ Болярово
Демонстрация на техника по повод 127 години Гранична полиция в ГПУ Болярово / община Болярово

С представяне на работата на граничните полицаи, нагледната техника и материали бе отбелязан празника на служба „Гранична полиция“ в Болярово.

Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ разгледаха изложените оръжия и автотранспортната техника. Гости на празничното мероприятие бяха кметът на общината Христо Христов, общинският съветник Янко Анев, преподаватели от боляровското училище.

В началото присъстващите имаха възможност да се запознаят, чрез изчерпателна и подробна презентация, с историята на гранична полиция – кога се поставя началото, каква точно е дейността й, на кого е подчинена, структурата. Интересна за децата бе частта за интегрираната система за наблюдение, с която служителите на Гранична полиция работи, както и за обученията и семинарите, провеждани по линия на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки „Фронтекс“.

Демонстрация на техника  по повод 127 години "Гранична полиция" в ГПУ Болярово
netinfo

Беше засегната и темата за незаконните имигратни, началото на тази вълна, операциите и съвместното сътрудничество, включително и с Република Турция, спомогнали за намаляването на бежанския поток.  Учениците имаха възможност и чрез няколко клипа да се запознаят по-отблизо с работата на граничарите. В тях те видяха по какъв начин се охранява държавната граница, основните сили за осъществяване на наблюдение, както и операция по задържане на имигранти и тактическа тренировка на специализирано звено.  Те се запознаха и  с автотранспортната техника, мобилната система за видеонаблюдение и мобилната лаборатория за проверка на документи.

Особен интерес предизвика едно от граничарските кучета на мобилната група на ГПУ-Болярово – Опал, който е порода белгийска овчарка (малиноа).

На 22 декември 1887 г. в бр. 145 на "Държавен вестник" е обнародван първият Закон за пограничната стража, приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи. Оттогава национална служба „Гранична полиция” чества своя професионален празник на тази дата.