Русия не очаква финансови претенции по Южен поток
Русия не очаква финансови претенции по Южен поток / снимка: БГНЕС, архив

Русия не очаква финансови претенции по "Южен поток". Такива не са били договорени в подписаните междуправителствени споразумения. Направените инвестиции ще отидат за новия тръбопровод, който ще свърже Русия с Турция.

Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от БГНЕС.

„Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен поток", каза той.

"Без съмнение спирането на "Южен поток" беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи и от позицията на другата страна - дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция", каза Новак в интервю, публикувано във вестник "Комерсант".

Русия разбира, че страните, през територията на които трябваше да премине газопроводът, разчитаха на инвестиционния проект, създаването на работни места, увеличаване на приходите от данъци. Но да се реализира проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно. По междуправителствените договори, които бяха подписани през 2008-2009 г., тече юридически анализ, каза Новак и добави, че в споразуменията не са договорени финансови претенции.