Завършват в срок Регионалното депо в Стара Загора
Завършват в срок Регионалното депо в Стара Загора / Dariknews.bg
Завършват в срок Регионалното депо в Стара Загора
77136
Завършват в срок Регионалното депо в Стара Загора
  • Завършват в срок Регионалното депо в Стара Загора

Изготвен е график за компенсиране забавянето на изграждането на Регионалното депо за отпадъци край Стара Загора. Строителните дейности по проекта трябва да завършат до края на 2015 г., но 4-те фирми от консорциума имат нагласа да ги приключат по-рано.

Това стана ясно по време на посещението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Янчо Калоянов и Йордан Николов, областния управител Георги Ранов и заместника му Маноил Манев, инспектираха работата по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора" (РСУО). Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Обилните валежи през последните седмици са затруднили работата, но са осигурени необходимите техника и жива сила за преодоляване на изоставането.

Чрез реализацията на проекта се намалява замърсяването на околната среда в общините от целевия регион Стара Загора - Стара Загора, Чирпан, Братя Даскалови, Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, Твърдица, Опан, Раднево и Гълъбово.

Целта е увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и рециклирането, както и установяване на ефективна и екологосъобразна система за съвременно управление на отпадъците в региона.

Регионалната система за отпадъци ще третира над 34 тона отпадъци на година. По време на експлоатационния период, който е 23 години - от 2014 г. до 2036 г., системата ще обслужва над 366 хил. души. По време на строителството са отворени нови 120 работни места, а по време на експлоатация ще бъдат 64.

Подробностите за изграждането на Регионалното депо чуйте от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в прикачения звуков файл.

По време на посещението си в Стара Загора министър Василева инспектира и финализирания "Интегриран воден проект". "Това е един от проектите, които безпроблемно са стигнали до своя финал. Това затвърждава мнението ми, че община Стара Загора има много сериозен административен капацитет, който прилага при управлението на проекти", коментира тя.